Tešíme sa na Vašu návštevu :)

Používanie dronov na Slovensku

Lietanie s bezpilotnými lietadlami – dronmi je čoraz viac a viac populárne. Po nástupe značky DJI na trh sa využívanie dronov stalo ešte viac vyhladávanejšie. Veľa ľudí si kupuje drony najmä pre zábavu ale sú tu aj ľudia čo drony využívajú pri práci ( natáčanie svadieb, klipov, televíznych spotov alebo mapovanie rôznych objektov.)

Ste vlastníkom dronu, alebo uvažujete o jeho kúpe ? Ako je to vlastne s legislatívou na Slovensku?
Práve o legislatíve na Slovensku bude tento článok. V krátkosti sme si pre Vás pripravili užitočné rady, ktoré by ste mali vedieť pred kúpou dronu a jeho používaním.

Ako to teda funguje?

Ak ste vlastníkom dronu do 20kg a dron nedisponuje kamerou ide o tzv. Bez obchodný zámer. Čiže model lietadla je využívaný len na športové, súťažné alebo rekreačné účely v takomto prípade s dronom lietať môžete bez evidencie. Ale, aj toto lietanie podlieha určitým podmienkam, ktoré treba dodržať ako napríklad:

  • Je zakázané lietať ďalej ako je vizuálny očný kontakt s dronom alebo do vzdialenosti presahujúcej 1000m.
  • Vo vzdialenosti menšej ako 50m od akejkoľvek osoby, budovy, lode alebo vozidla
  • V riadenom vzdušnom priestore a vo vyčlenených priestoroch vrátane zón citlivých na hluk (napr. Chránené územia)
  • V blízkosti verejných a neverejných letísk

Prikladáme odkaz, kde si viete podrobne naštudovať legislatívu a podmienky pre lietanie s dronmi či už bez alebo s kamerou.  http://letectvo.nsat.sk/letova-prevadzka/lietadla-sposobile-lietat-bez-pilota/

A čo drony ktoré majú do 20kg a disponujú kamerou? Už asi tušíte, že s týmito dronmi lietať bez evidencie podľa zákona nemôžete. A to z dôvodu, že ak dron má kameru ide už o tzv. Leteckú prácu. Ak budete lietať bez povolenia môžete byť pokutovaný keďže sa dopúštate trestného činu. Ak chcete lietať podľa pravidiel je nútene prihlásit dron, s ktorým budete lietať na dopravnom úrade a vy ako pilot ste povinný prejsť skúškou ktorá pozostáva z teoretickej a praktickej časti.

To samozrejme nie je všetko dron potrebujete mať poistený a k dronu vyhotovanú podrobnú letovú príručku, ktorú po jej vypracovaní musíte zaslať na dopravný úrad. Letová príručka musí obsahovať cca 40 strán, kde musí byť rozpísané ako vykonávate letové práce a s čím. Aj tu je ale malý zádrhel, že dopravný úrad Vám ju môže aj nemusí schváliť. Povolenie platí len na území Slovenskej republiky.