Tešíme sa na Vašu návštevu :)

Akú NiMH nabíjačku zvoliť?

Každý modelársky fanúšik vie, že spoľahlivá a kompaktná nabíjačka batérií je nevyhnutnosťou. V príspevku sa zameriame na predstavenie dvoch najpopulárnejších a najspoľahlivejších nabíjačiek - GPX Exreme a Imax A3. Obidve zariadenia sú vybavené najobľúbenejšími zásuvkami Tamiya spomedzi NiMH balíkov. Používame ich na nabíjanie batérií pre rôzne modely a RC hračky.

Nabíjačka Imax A3
Imax A3 je lacná a jednoduchá bezúdržbová nabíjačka s vyvažovačom, napájaná zo siete 230V. Určené na nabíjanie NiMH batérií s napätím 5 až 8 (rozsah napätia 6V - 9,6V). Proces nabíjania prebieha cez konektor Tamiya s prúdom až 1,5 A. Za nízku cenu obsahuje súprava s nabíjačkou aj napájací kábel.

imax-a3-3-e1611062525561

Prevádzkové režimy nabíjačky sú indikované LED indikátormi. Ďalej sú uvedené indikácie jednotlivých LED na nabíjačke:

  • oranžová: napájanie;
  • červená: nabíjanie;
  • zelená: nabíjanie je dokončené alebo sa nenabíja.

GPX Exreme nabíjačka pre NiMH batérie
Druhou nabíjačkou, ktorú sme spomenuli v úvode, je zariadenie od GPX Exreme.Jedná sa o kompaktnú sieťovú nabíjačku s funkciou Delta-Peak (ochrana pred prebitím). Aj keď táto nabíjačka zvládne aj staršie typy NiCD batérií, softvér prístroja je určený na nabíjateľné batérie NiMH.

gpx-e1611062354359

Zelená LED vás bude informovať o ukončení nabíjania balíka (červená LED vás informuje o prebiehajúcom procese nabíjania). Nabíjačka je schopná nabíjať batérie s 1 až 8 článkami (1,2 - 9,6 V) s nabíjacím prúdom až 800 mA. Za cenu o niečo vyššiu ako Imax A3 dostávame univerzálnu nabíjačku pre väčšinu NiMH batérií dostupných na RC trhu. Na nabíjanie si musíte dokúpiť iba obyčajný 2kolíkový napájací kábel 240 V Euro RTV.

Ktorú si zvoliť?
Obidve nabíjačky NiMH batérií sú napriek veľmi obmedzeným funkciám (žiadna možnosť narušenia procesu nabíjania, žiadna možnosť zvoliť nabíjací prúd a ďalšie parametre) veľmi populárne vďaka svojej veľmi prijateľnej cene a spoľahlivosti. Ak potrebujete silnoprúdovú nabíjačku na nabíjanie konkrétnych balíkov, odporúčame Imax A3. Ak hľadáte univerzálnejšie zariadenie, ktoré bude nabíjať batérie s napätím od 1,2V do 9,6V, bude nabíjačka od GPX Extreme perfektnou voľbou.