Tešíme sa na Vašu návštevu :)

Akým motorom sú RC modely poháňané ?

V súčasnej dobe sa najviac predávajú RC modely áut, ktoré sú poháňané elektromotorom (podiel vyše 95%). Výhodou elektromotora je čistá a tichá prevádzka, nízke nároky na údržbu a výborná akcelerácia. Spaľovacie motory sú autentické vďaka zvuku a spalinám. Nižšie uvádzame rôzne typy motorov:

  • Jednosmerné motory sú zo všetkých spôsobov pohonu najlacnejšie, používajú sa u menších či pomalších modelov áut. Nevýhodou je menší výkon, ktorý je daný obmedzenými možnosťami chladenia. Rýchlosť je do 50 km / h.
  • Striedavé bezkefkové motory sú moderné typy motorov, ktoré vynikajú obrovským výkonom a takmer bezúdržbovou prevádzkou. Dokážu modelu udeliť rýchlosť aj napriek 100 km / h.
  • Spaľovacie žeraviace motory sa používajú u modelov v mierke 1: 8 až 1:10. Žeraviaci motor ponúka autentický zážitok z jazdy vďaka zvuku a spalinám. Motory spaľujú špeciálne palivo (zmes metanolu, nitrometánu a oleja). Nevýhodou je nutnosť častého nastavovania karburátora motora, vyššiu úroveň hluku a samotnú prevádzku samozrejme nie je tak čistý. RC modely áut Traxxas sú obohatené elektrickým štartérom.
  • Dvojtaktné benzínové motory sa používajú u najväčších modelov áut v mierke 1: 5, palivom je benzín s olejom. Nevýhodou je veľmi vysoká úroveň hluku (porovnateľná s motorovými reťazovými pílami) a zápach z benzínu. Nutná je pravidelná údržba motora.